Blog

29/03/2019

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Ο  Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης κ. Φώτιος Δρούγκας, στέλνει το δικό του μήνυμα για την σημασία του νερού στη ζωή μας ως τον πολυτιμότερο αγαθό της ζωής« Η ΔΕΥΑ Κατερίνης στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν τόσο την ύδρευση όσο και την αποχέτευση, έχει καταφέρει με σωστό προγραμματισμό να πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικά έργα συντηρήσεων και αντικαταστάσεων των δικτύων ύδρευσης με σύγχρονα υλικά και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. Στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι να εξασφαλιστεί  υψηλής ποιότητας  καθαρό νερό, παρέχοντας  παράλληλα  προσβασιμότητα σε όλους τους κατοίκους του δήμου μας,  μέσω των κατάλληλων επεκτάσεων των  υδρευτικών αλλά και των αποχετευτικών εγκαταστάσεων. Συνεπώς,  είναι ανάγκη όλοι μας να συνεισφέρουμε στην ορθή χρήση του νερού με σεβασμό για να διασφαλίσουμε νερό και για τις επόμενες γενιές».

  Η φετινή παγκόσμια ημέρα νερού είναι αφιερωμένη στον στόχο 6 που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη με θέμα «Καθαρό Νερό και Αποχέτευση» και σύνθημα «Να μην μείνει κανείς πίσω, Leaving no one behind»,  στην πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε υπηρεσίες αποχέτευσης, που αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και προϋποθέσεις ευημερίας.                                                                                                                                                   

Η ΔΕΥΑ Κατερίνης με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση του νερού, καλεί τους καταναλωτές της να μην εφησυχάζουν, θεωρώντας το νερό δεδομένο. Σπαταλώντας αλόγιστα το νερό, οδηγούμαστε στην εξάντληση του και σύντομα δε θα επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες μας.                                                                                                                                                   

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης, πως το νερό γίνεται δεδομένο μέσα από σκληρή προσπάθεια και υπεύθυνη διαχείριση από όλους, προκειμένου να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, διότι οι υδατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.                                                                                                                                               

Το καθαρό νερό για εμάς που το έχουμε, θεωρείται αυτονόητο, όμως για εκατομμύρια συνανθρώπους ,μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό υπό εξαφάνιση.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ένας στους 9 κατοίκους του πλανήτη, περίπου 2,6 δις άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρόμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής.  

Εξαιτίας του ακάθαρτου νερού κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τη ζωή του. Τέλος, πάνω από 663 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δίκτυο ύδρευσης.

Η ΔΕΥΑ Κατερίνης εργάζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει στους καταναλωτές της υγιεινό και επαρκές πόσιμο νερό σε όλη την έκταση του Δήμου Κατερίνης. Όμως, για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει την ανάγκη στην συνδρομή όλων μας, γιατί η οικονομία στο νερό είναι υπόθεση όλων μας.

Η ΔΕΥΑΚ για την ορθολογική χρήση του νερού συστήνει στους καταναλωτές της, την εφαρμογή σωστών πρακτικών χρήσης του, στις καθημερινές τους συνήθειες.

  • Μην αμελείτε να επισκευάζετε τις διαρροές στα υδραυλικά σας (βρύση, καζανάκι)
  • Μην αφήνετε ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή σαπουνίζετε τα πιάτα.
  • Μην ανοίγετε τέρμα τη βρύση, καταναλώστε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε
  • Προτιμήστε το ντουζ από το μπάνιο στη μπανιέρα
  • Ποτίστε τα φυτά με ποτιστήρι
  • Σφουγγαρίστε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, όπως αυλές, βεράντες, πεζοδρόμιο και μη χρησιμοποιείτε λάστιχο
  • Επιλέξτε οικιακές συσκευές με πιστοποίηση ελάχιστης κατανάλωσης νερού, καθώς καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις υπόλοιπες.
Ενημέρωση
About deyakat.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.